Faszerowane piersi z kurczaka

Nieznudzone suszone pomidory :) Uwielbiam ich smak!

Zainspirowana książką „30 minut w kuchni” (Jamie Olivier) i przepisem na kurczaka po cypryjsku  tym razem zostały dodane jako składnik farszu do mięs.

W połączeniu z fetą i świeżymi ziołami smakuje naprawdę wybornie :)

FB_20140511_14_08_41_Saved_Picture20150119164153aa

Składniki (dla 3 osób):

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (najlepiej dosyć grube)
  • 100g fety
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów razem z zalewą
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • pieprz, rozmaryn
  • skórka z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi myjemy i oczyszczamy z  z błonek. Przy pomocy długiego, ostrego noża robimy otwory w środku piersi (uważając, by ich nie przeciąć na wylot).

Przygotowujemy farsz: fetę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, i posiekaną pietruszkę i bazylię. Dodajemy 2-3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Faszerujemy piersi i przyprawiamy je pieprzem i rozmarynem. Nafaszerowane, owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i na dużym ogniu obsmażamy piersi z każdej strony. Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy też obsmażone piersi wstawić na 15 minut do piekarnika. Wyciągami i kroimy w poprzek na pół.

U mnie podane z kluseczkami śląskimi z dodatkiem czerwonego pesto.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s