Orkiszowe racuchy z gruszką i cynamonem

Uwielbiam mieć czas na długie śniadania… Kiedy nie idę do pracy i mogę spędzić w kuchni więcej czasu powstaje sporo smacznych rzeczy.

Bardzo często pojawiają się wówczas racuchy lub klasyczne pancakes (w najbliższym czasie na blog trafi kilka wariacji)

Później, razem z K. i Edkami (sąsiadami – mówiłam, że często będzie tu o nich mowa :)) siedzimy w kuchni i pałaszujemy… i co najfajniejsze – nigdzie się nie spiesząc :)

Niestety na słodkie śniadania pozwałam sobie jedynie w weekendy, to tak właśnie przy weekendzie proponuję Wam pierwszą zdrową wersje racuchów – z mąki orkiszowej.

WP_20141115_035a20141115102622aa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdzy
  • 2 małe gruszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • łyżka cukru trzcinowego lub fruktozy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy rozdrobnione drożdże i cukier. Po chwili jak drożdże zaczną się rozpuszczać dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Gruszki obieramy i kroimy na plastry.
Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy cynamon, jajko, szczyptę soli, pozostałą część mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone gruszki. Jeśli ciasto będzie za gęste – dodajemy ciepłe mleko.
Odstawiamy całość do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Pozostałą cześć mąki wsypać do miski. Dodać jajka, szczyptę soli, pozostałą cześć mleka (3/4 szklanki) i gotowy rozczyn. Całość wymieszać dokładnie. Dodać pokrojone jabłka i ponownie wymieszać. Gdyby ciasto było za gęste – dodać nieco ciepłego mleka. Odstawić całość do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s