Suflet czekoladowo-pomarańczowy

Suflet o lekkiej, piankowej konsystencji, odpowiednio wyrośnięty…

Nadal nie rozumiem dlaczego budzi postrach nawet wśród najzdolniejszych cukierników (którym ja, swoją drogą, to bym mogła co najwyżej szpryce myć )

Robiony przeze mnie kilka razy, w różnych wariantach smakowych (o czym się niebawem przekonacie, jak nadrobię zaległości) zawsze wychodzi IDEALNIE!

Zatem nie ma się czego obawiać i do dzieła!

WP_20150104_04020150104113507aa

Składniki (na ok. 2-3 szt. w zależności od wielkości ramekinów):

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 2 łyżki fruktozy (lub dla tych, co nie na diecie – cukier)
  • 80ml śmietanki 30%tł
  • 50ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)

+ do wysmarowania ramekinów: masło i cukier

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem).

Ramekiny (u mnie kokilki IKEA) smarujemy dokładnie cieniutką warstwą masła, aż po same brzegi i obsypujemy drobnym cukrem, nadmiar usuwamy.

Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i fruktozę. Zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i wsypujemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy, dodajemy sok pomarańczowy i ponownie mieszamy.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na prawie sztywną pianę (prawie, ponieważ białek nie można przebić!). Żółtka dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy białka i ponownie delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników, ale nie za długo. Napełniamy kokilki masą do 3-4mm od górnej krawędzi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, a po minucie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy 12-15 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia. Powinny wyrosnąć ok. 1-1,5 cm ponad kokilkę.

Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika – po kilku minutach opadają – oprószone cukrem pudrem (u mnie zmielona fruktoza).

Smacznego!

Reklamy

4 thoughts on “Suflet czekoladowo-pomarańczowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s