Mrożony jogurt z jeżynami

Kiedy za oknem plucha i zawierucha, a na samą myśl o wyjściu z domu (nawet z ukochanym psem) robi mi się źle, myślami wracam do lata…i jakoś tak momentalnie robi mi się cieplej :)

Bo kulinarne lato, to mnóstwo smacznych owoców i orzeźwiających napojów, a wśród nich mój ulubiony mrożony jogurt z owocami…idealny połączenie na letnie upały!

WP_20140622_016aa

Składniki (na ok. 1l jogurtu) :

  • 400g jogurtu greckiego
  • 0,5kg jeżyn (lub innych sezonowych owoców)
  • 100ml śmietanki 30%tł.
  • opcjonalnie: cukier

Przygotowanie:

W głębokiej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na gładką masę. Masę należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.

Następnie masę ponownie miksujemy i wkładamy do zamrażarki.

W trakcie zamrażania należy jogurt kilkukrotnie wyjąć i zmiksować, by zapobiec powstawaniu kryształków lodu.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s