Racuchy z indyka z brokułami

Klasyczne kotlety z kurczaka czy indyka szybko się nudzą, a panierka jak wiemy jest samym złem, dlatego bardzo często szukam dla nich alternatywy..

Pierwsze spotkanie z mięsem w formie racuchów miało miejsce podczas niedzielnego obiadu u mamuni :). Zmodyfikowałam trochę przepis – kurczaka zastąpiłam indykiem, dodałam brokuła i wyszło pysznie!

WP_20140511_021aa

Składniki (dla ok. 4 osób)

  • 500g piersi z indyka
  • 1 mały brokuł
  • 2 jajka
  • 4 łyżki sera żółtego
  • 2 łyżki mąki (u mnie owsiana)
  • 2 łyżki majonezu (u mnie własnej produkcji, z kupnych polecam Kielecki – ze względu na najmniejszą zawartość cukru)
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pierś kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do tego całe jajka, majonez, ser żółty i mąkę oraz drobno pokrojonego brokuła i koperek. Konsystencja masy powinny być gęsta – gdy jest zbyt rzadka, dodajemy mąki. Dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawiamy. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i nakładamy masę łyżką formując ok. 0.5-centymetrowej grubości placki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s