Bajgle z musem dyniowym

Bajgle…to idealnie miękkie, puszyste pieczywo drożdżowe

Są tak popularnym wypiekiem w Nowym Jorku, że wypadki przy ich krojeniu są główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w niedzielne poranki, więc…uważajcie na siebie :)

WP_20141026_010aa

Składniki (na ok. 10 szt.):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 120g musu dyniowego (podziękowania dla mamy <3)
  • 2 żółtka
  • 200ml ciepłej wody
  • 50g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • dodatki do posypania: cukier, mak, sezam

Przygotowania:

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn, mus z dynii i cukier i wyrabiamy na gładką masę. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 45min), aż do podwojenia swojej objętości. Ponownie zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30min).

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).

Zagotowujemy w dużym garnku wodę. Dzielimy ciasto na 10 równych części i z każdej formujemy bajgiel. Wrzucamy kolejno po 2-3 szt. na wrzącą wodę i obgotowujemy z każdej strony po ok. 1 minucie. Po obgotowaniu wykładamy bajgle na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, smarujemy każdego bajgla rozbełtanymi żółtkami i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce,

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Bajgle z musem dyniowym

  1. Pingback: SMAKI WYOBRAŹNI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s