Granola bakaliowa

Granola gości w moim stałym repertuarze śniadaniowym już od dłuższego czasu. Idealnie nadaje się na śniadanie PRZED pracą lub do zabrania ze sobą na szybkie II śniadanie DO pracy, by w ferworze walki z codziennymi obowiązkami trafiła niepostrzeżenie do jogurtu i została skonsumowana pomiędzy jednym, a drugim mailem..

Jestem totalnym przeciwnikiem kupnych mieszanek nafaszerowanych cukrem i innymi świństwami, a do domowej mieszanki możemy wrzucić wszystkie swoje ulubione (zdrowe!) składniki.

Wariacji na jej temat jest cała masa, u mnie króluje wersja bakaliowa

WP_20150103_01220150103094353aa

Składniki:

  • 1 kg płatków owsianych
  • 200g orzechów włoskich
  • 200g orzechów nerkowca
  • 50g pisatcji
  • 150g pestek dyni
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g rodzynek
  • 200g suszonej żurawiny (lub innych suszonych owoców)
  • łyżka cynamonu

Oczywiście składniki można proporcjonalnie zmniejszać, jeśli kogoś nie interesuje, aż taki duży śniadaniowy zapas.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-190 stopni (bez termoobiegu).

Wszystkie składniki, poza suszoną żurawiną i rodzynkami, wysypujemy na blaszkę do pieczenia i mieszamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-50 minut, aż do wszystko się zarumieni. Co 5-10 minut wyciągamy blaszkę i mieszamy zawartość, aby nie dopuścić do przypalenia. Po wystygnięciu dorzucamy żurawinę i rodzynki.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s