Frittata z jarmużem

Frittata…a może po prostu omlet?

Otóż nie do końca..Różnic jest kilka…

Klasyczny omlet to jajka, a frittata (omlet włoski) powinna zawierać minimum jeszcze jeden składnik. Jajka na frittatę ubijamy mocniej, by struktura była bardziej sprężysta (pęcherzyki powietrza) i smażymy/pieczemy dłużej, podczas gdy omlet potrzebuje jedynie chwili do ścięcia się masy, po czym złożony na pół po chwili ląduje na talerzu. Frittatę smażymy na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut, po czym najlepiej włożyć ją na kilka minut do piekarnika (tu przydaje się patelnia, która może tam trafić), by ścięła się górna warstwa.

Włosi spożywają frittatę na zimno, pomiędzy posiłkami, ale sprawdza się ona też idealnie na ciepło, na dłuższe (u mnie weekendowe) śniadanie,

Ale czy o nazwę chodzi? Chyba nie. Ma być smacznie…jak u mamy :) .

Dzisiejsza propozycja dodatku to jarmuż: pożywny, zawierający silne przeciwutleniacze; bogate źródło witaminy K, C i wapnia. A dodatkowo bardzo prosty w przygotowaniu!

WP_20150110_02320150110105316aa

Składniki:

  • 3 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 garście jarmużu
  • 2 ząbki czosnki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, a po roztopieniu dodajemy drobniutko pokrojony czosnek i smażymy do zarumieniania. Dodajemy jarmuż, solimy. Smażymy aż do zredukowania się objętości (tak jak w przypadku świeżego szpinaku).

W tym czasie ubijamy dobrze jajka z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz.

Rozkładamy usmażony jarmuż równomiernie na patelni i zalewamy masą jajeczną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10-12 minut. Po ścięciu się boków i przyrumienieniu dołu, wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika. Po kilku minutach (jak masa będzie całkowicie ścięta) włączamy termoobieg i pieczemy przez 3-4 minuty, aż górna część się zarumieni.

i gotowe. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s