Bezglutenowe czekoladowe gofry

Edki (sąsiedzi, o których pewnie często będzie tu mowa), zapowiedzieli się wczoraj na poranne gofry. I klops! Musiałam coś wykombinować, by przy mojej diecie (tak, tak…od 02.01 walczymy!) nie siedzieć przy stole jak Holly z wyciągniętym językiem licząc na łaskę konsumujących.

Szybki przegląd szuflad: mąką ryżowa, mleko kokosowe..będzie bezglutenowo!

WP_20150111_04420150111125851aa

Składniki (na ok. 6-8 szt.):

  • 180g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki karobu (opcjonalnie kakao)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki (owoce, cukier puder, frużelina czy…zakazane na blogu słowa: bita śmietana)

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (uważać, by nie przebić). Mleko kokosowe miksujemy z żółtkami. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i karobem. Dodajemy do żółtek i miksujemy przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką.

Gofrownicę smarujemy pędzelkiem cienką warstwą oleju. Nakładamy masę (uwaga, by nie nałożyć zbyt dużo, bo będzie wypływać – gofry podczas pieczenia rosną). Nie otwieramy gofrownicy w trakcie pieczenia. Pieczemy kilka minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z „cukrem” pudrem (zmielona fruktoza) i podarowaną frużeliną malinową (prezenty jakie najbardziej lubię)

Efekty przerosły moje oczekiwania. Wyszło mega pysznie!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s